Voor professionals
Deze website is bedoeld om politiek en verkiezingen toegankelijk te maken voor mensen met een lichte verstandelijke beperking (LVB). Organisaties, instellingen en naasten kunnen deze website gebruiken om uit te leggen waar politiek over gaat, wat er te kiezen is en hoe stemmen werkt.
Naast deze website biedt ProDemos ook:
Uitzending
Er is een afwisselende uitzending gepubliceerd die u samen met uw cliënten kunt bekijken. De uitzending is speciaal voor de doelgroep gemaakt en te bekijken via de startpagina van deze website.
Tijdens de uitzending behandelen we de volgende vragen:
- Provinciale Staten uitgelegd
- Stemmen is belangrijk
- Stemmen: zo doe je dat
- Twee stempassen: waterschapsverkiezingen
We doen verschillende opdrachten en gaan in gesprek met ervaringsdeskundigen. Ook interviewt ervaringsdeskundige Judith Ros een aantal politici (waaronder de commissaris van de Koning in Drenthe, Jetta Klijnsma) over het belang van de provincie voor mensen met een lichte verstandelijke beperking.
Praktische informatie
- Lengte: max. 1,5 uur inclusief pauze
- Voor wie: moeilijk lerenden en mensen met een LVB
- Benodigdheden: 1 apparaat (computer, laptop, tablet of telefoon) met internet
- Kosten: gratis
Wat doet ProDemos?
ProDemos verzorgt de uitzending. Er is een presentator die uitleg geeft, er zijn oefeningen en gesprekken met ervaringsdeskundigen in de studio, animatiefilmpjes en een reportage vanuit het Provinciehuis, inclusief interviews met politici en enkele aanwezige ervaringsdeskundigen. De uitzending is door iedereen gratis te bekijken op een gewenst tijdstip.
Ook zorgt ProDemos voor een handleiding die cliëntondersteuners en coaches kunnen gebruiken om de uitzending samen met een groep te bekijken. Er kan dan gekozen worden om enkele onderdelen uit de uitzending ook daadwerkelijk als actieve werkvormen te doen met de groep, zoals het onderdeel ‘Van probleem naar oplossing’ en het oefenen met stemmen. In de handleiding zijn daarnaast tips genoteerd om de uitzending af en toe te pauzeren en ruimte te hebben voor een gesprek met de groep.
De handleiding en materialen hiervoor zijn te downloaden via deze pagina.
Wat moet je zelf doen?
- Wijs potentiële deelnemers op de uitzending die we aanbieden, zodat zij die op een voor hen geschikt moment kunnen bekijken.
- En/of regel het zo dat je met een groep bewoners gezamenlijk de uitzending bekijkt. Zorg dan voor een goed werkende beamer, laptop en geluidsversterker en wat lekkers te eten en te drinken.
Verkiezingskrant
In de verkiezingskrant geven we in simpele taal en met heldere illustraties meer informatie over de verkiezingen.
- Jouw stem is belangrijk
- Provinciale Staten
- Op wie ga jij stemmen
- Zo stem je
Lees de Stem jij ook?-verkiezingskrant hier (in PDF).
De kranten zijn gratis te bestellen in pakketten van 25 stuks. Bij elk pakket kranten wordt ook een poster geleverd met uitleg over hoe je moet stemmen. Er worden geen verzendkosten gerekend bij het bestellen van kranten.
Animatiefilmpjes
Soms is het fijner om informatie te krijgen via een filmpje. Daarom hebben we drie animatiefilmpjes gemaakt:
- Stemmen: Provinciale Staten uitgelegd
- Stemmen: Het waterschap uitgelegd
- Stemmen: Zo doe je dat
De filmpjes zijn te kijken met en zonder ondertiteling. Ook is er een versie van de drie filmpjes met een tolk in Nederlandse Gebarentaal. Deze zijn te vinden op de webpagina www.stemjijook.nl/NGT
Filmpjes van provinciale lijsttrekkers
Op de pagina www.stemjijook.nl/partijen verzamelen we per provincie filmpjes van kandidaat-Statenleden die vertellen wat hun partij belangrijk vindt. We vragen hen om deze filmpjes zelf op te nemen en de doelgroep goed voor ogen te houden. Op deze manier hopen we de doelgroep ook te kunnen ondersteunen bij het kiezen welke partij het meest bij hen past.
Dit een samenwerking tussen Reinaerde, ASVZ, de LFB en ProDemos. Ervaringsdeskundigen van Reinaerde, ASVZ en de LFB hebben de vragen die gesteld worden aan de kandidaat-Statenleden bedacht en ingesproken. Alle partijen zijn uitgenodigd. Mocht er van een partij een filmpje ontbreken, dan is dat omdat die partij geen filmpje heeft ingestuurd.
De oproep om filmpjes in te te sturen is samen met een brief naar politieke partijen verzonden, waarin de partijen ook opgeroepen worden om in gesprek te gaan met ervaringsdeskundigen en om hun verkiezingsprogramma in duidelijke taal te schrijven.
Kleuren
We hebben een set van vijf informatiekleurplaten en een raamposter met de leus ‘Ik stem 15 maart!’ die ingekleurd kan worden en voor het raam kan worden gehangen. De kleurplaten en de poster zijn beschikbaar in A4 en A5-formaat.
De posters zijn tijdelijk niet beschikbaar, maar komen later weer online.
Handleiding
Er zit een handleiding bij om de kleurplaten te gebruiken ter ondersteuning van informatieve/educatieve gesprekken over stemmen, verkiezingen, invloed uitoefenen en democratie. Op deze manier mensen kun je stimuleren om gebruik te maken van hun stemrecht.
Over de maker van de kleurplaten
De kleurplaten zijn ontworpen door Mariska Lamiaud ontwerpstudio, voor mensen met een verstandelijke beperking. Mariska Lamiaud mag dit initiatief uitvoeren als winnaar van de Challenge ‘Hoe bepaal ik mijn stem’ van de ministeries van VWS en BZK.
Tip: Bijeenkomsten voor mensen met een verstandelijke beperking (STRAS)
‘Stem jij ook?’ is een project speciaal voor mensen met een lichte verstandelijke beperking en moeilijk lerenden. Niet voor mensen met een matige of ernstige verstandelijke beperking. Als je werkt met deze doelgroepen, dan verwijzen we je graag door naar STRAS, onderdeel van zorgorganisatie ASVZ.
Samen met Stichting ABRI en ASVZ heeft STRAS de cursus Stoere Stemmer ontwikkeld. Met de cursus Stoere Stemmer worden (jong)volwassenen met een verstandelijke beperking wegwijs gemaakt in de wereld van politiek en het uitbrengen van hun stem. Met de cursus kunnen zij hun stemrecht gebruiken door te leren hoe je daadwerkelijk gaat stemmen: ‘Wat is stemmen en waarom is dat belangrijk voor mij?’
Voor meer informatie kun je contact opnemen met Bertina Spelt: bspelt@asvz.nl.
Tip: Mensen met licht verstandelijke beperking als vrijwilliger op stembureaus (Stichting Prokkel)
In elke Nederlandse gemeente minimaal één inclusief stembureau − met een duo bestaande uit een persoon zonder en met (lichte) verstandelijke beperking. Dát is de wens van Stichting Prokkel!
Want mensen met een verstandelijke beperking zijn meer dan hun beperking, zij willen en kunnen van betekenis zijn in de samenleving. Het draagt bij aan een inclusieve samenleving en een positieve beeldvorming in de maatschappij.
Na een succesvolle pilot met zeven gemeenten tijdens de landelijke verkiezingen in 2021, waren er bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2022 al meer dan 125 gemeenten met één of meer inclusieve stembureaus. Stichting Prokkel, initiatiefnemer van deze campagne, zorgt er zo samen met zorgaanbieders en gemeenten voor dat ook mensen met een lichte verstandelijke beperking betrokken worden bij dit democratische proces.
Meer informatie over dit project is te vinden op de website van Stichting Prokkel.
Vragen of suggesties
Wil je met ‘Stem jij ook?’ aan de slag, maar heb je nog vragen? Of heb je suggesties zodat nog meer mensen gebruik kunnen maken van ons aanbod? Neem contact op met Margreet Nieuwstad, projectleider ‘Stem jij ook?’ (m.nieuwstad@prodemos.nl/ 070-7570239 / ma, di, wo (ochtend), do)