Begin
Fysieke workshop

Een begeleider van ProDemos kan voor jouw gezelschap een workshop op locatie geven over de gemeenteraadsverkiezingen. Tijdens de workshop behandelen we de volgende vragen:  

 • Wat doet de gemeente?
 • Waarom is stemmen belangrijk?
 • Hoe bepaal je op welke partij je stemt?
 • Hoe werkt stemmen?

Je nodigt de deelnemers uit en eventueel enkele (kandidaat-)raadsleden (bekijk hier de opzet voor de uitnodigingsbrief voor de (kandidaat-)raadsleden). Ook regel je een locatie en koffie/thee. Een gespecialiseerde workshopleider van ProDemos verzorgt gratis het inhoudelijke programma. We bieden dit programma 25 keer aan tussen 1 februari en 15 maart 2022. 

Praktische informatie 

 • Duur: max. 2 uur, inclusief 2 pauzes 
 • Voor wie: moeilijklerenden en mensen met een LVB 
 • Kosten: gratis 

Interesse? Meld je direct aan via ons reserveringssysteem. 

Organiseer je zelf of in samenwerking met ProDemos een bijeenkomst en wil je promotiemateriaal inzetten om deelnemers hiervoor uit te nodigen? Personaliseer en download de promotiekit op promotool.prodemos.nl 

Online workshop

Naast fysieke workshops organiseren we ook twee online workshops. Ook tijdens deze workshops informeren we deelnemers op een luchtige manier over de verkiezingen. Het worden interactieve bijeenkomsten, doordat je de chat kunt gebruiken. Ook tijdens de digitale workshops behandelen we de volgende vragen: 

 • Wat doet de gemeente?
 • Waarom is stemmen belangrijk?
 • Hoe bepaal je op welke partij je stemt?
 • Hoe werkt stemmen?

Praktische informatie 

 • Duur: max. 2 uur, inclusief 2 pauzes 
 • Voor wie: moeilijklerenden en mensen met een LVB 
 • Benodigdheden: 1 apparaat (computer, laptop, tablet of telefoon) met internet 
 • Kosten: gratis 
 • Inschrijven: niet nodig (er is geen maximum aantal deelnemers) 
 • Wanneer: woensdag 23 februari 2022, van 10.00 – 12.00 uur, en maandag 14 maart 2022 van 13:30 – 15:30 uur.
 • Url: De link om de workshop te volgen verschijnt op de dag zelf op de homepagina. 
 • NB Programma’s als Zoom of Teams zijn niet nodig. Voor interactie kunnen deelnemers de chatfunctie in de YouTube-livestream gebruiken. Onze ervaring is dat dit goed werkt met deelnemers uit de doelgroep. Je kunt het ook zo organiseren dat je met een groep cliënten gezamenlijk de workshop volgt. Zorg dan voor een groot scherm en goed geluid. Mocht het niet lukken om live aan te sluiten: de workshop is ook terug te kijken via deze website.  

Wat doet ProDemos?
ProDemos verzorgt de online workshop, met een begeleider die uitleg geeft, een moderator, en enkele aanwezige ervaringsdeskundigen.   

Wat moet je zelf doen? 

 • Wijs potentiële deelnemers op de online workshops die we aanbieden. Zorg dat zij weten wanneer de workshops plaatsvinden en dat ze er komen door op de link te klikken die op de homepagina staat. De promotiekit van ProDemos kan hierbij helpen.
 • En/of organiseer dat je met een groep bewoners gezamenlijk deelneemt aan de online workshop. Zorg dan voor een goed werkende beamer, laptop en geluidsversterker en wat lekkers te eten en te drinken. 

Promotiekit

Wil je promotiemateriaal inzetten om deelnemers uit te nodigen voor de online workshop? Download dan de promotiekit op promotool.prodemos.nl en vul de volgende gegevens in:

Organisatie: ProDemos
Locatie naam: Digitale workshop
Locatie adres: startpagina www.stemjijook.nl
Datum en tijd van de desbetreffende workshop

Terugkijken

Bekijk hieronder de online workshop met uitleg over de verkiezingen van 23 februari terug. Op 14 maart is de tweede online workshop, die is te bekijken via onze homepage.

Verkiezingskrant

Speciaal voor de doelgroep is de ‘Stem jij ook?’-verkiezingskrant ontwikkeld over de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart 2022. Een krant in simpele taal en met heldere illustraties. In deze verkiezingskrant staat informatie over: 

 • Wat doet de gemeente?
 • Waarom is stemmen belangrijk?
 • Hoe bepaal je op welke partij je stemt?
 • Hoe werkt stemmen?

De kranten kunnen gratis besteld worden in pakketten van 25 stuks. Bij een pakket kranten vind je ook twee posters met uitleg hoe je moet stemmen. Bestel de kranten via de webshop van ProDemos. De kranten worden vanaf begin februari geleverd. 

Filmpjes

Soms is het fijner om informatie tot je te nemen via een filmpje. Daarom hebben we drie animatiefilmpjes gemaakt:

 • Hoe werkt de gemeenteraad?
 • Waarom is het belangrijk dat ik stem?
 • Hoe kan ik stemmen?

De filmpjes zijn te kijken met en zonder ondertiteling. Ook is er van de drie filmpjes een versie met een tolk in Nederlandse Gebarentaal.

Bekijk hier de filmpjes

Kleuren

Download hier een set van zes informatiekleurplaten. Deze kun je printen op A3- of A4-formaat.

De kleurplaten zijn ontworpen door Mariska Lamiaud en primair gemaakt voor mensen met een verstandelijke beperking.

Er is een handleiding toegevoegd, zodat de kleurplaten gebruikt kunnen worden ter ondersteuning van informatieve / educatieve gesprekken over stemmen, verkiezingen, invloed uitoefenen en democratie, om op deze manier mensen te stimuleren om gebruik te maken van hun stemrecht.

De kleurplaten zijn ontwikkeld door Mariska Lamiaud ontwerpstudio. Zij mag dit initiatief uitvoeren als winnaar van de Challenge ‘Hoe bepaal ik mijn stem’ van de ministeries van VWS en BZK.

Tip: Bijeenkomsten voor mensen met een verstandelijke beperking (Stichting STRAS)

Stem jij ook? is een project speciaal voor mensen met een licht verstandelijke beperking en moeilijklerenden. Niet voor verstandelijk beperkten. Als je werkt met mensen met een verstandelijke beperking, dan verwijzen we je graag door naar stichting STRAS. 
 
Samen met Stichting ABRI heeft STRAS de cursus Stoere Stemmer ontwikkeld. Met de cursus Stoere Stemmer worden (jong)volwassenen met een verstandelijke beperking wegwijs gemaakt in de wereld van politiek en het uitbrengen van hun stem. Met de cursus kunnen zij hun stemrecht gebruiken door te leren hoe je daadwerkelijk gaat stemmen. Wat is stemmen en waarom is dat belangrijk voor mij…. 
 
Neem voor meer informatie contact op met Gerben Lems.

Tip: Mensen met licht verstandelijke beperking als vrijwilliger op stembureaus (Stichting Prokkel)

In elke Nederlandse gemeente bij de gemeenteraadsverkiezingen op minimaal één stembureau een duo bestaande uit een persoon zonder en met (licht) verstandelijke beperking: dat is de wens van Stichting Prokkel! Want mensen met een verstandelijke beperking zijn meer dan hun beperking, zij willen en kunnen van betekenis zijn in de samenleving. Het draagt bij aan een inclusieve samenleving en een positieve beeldvorming in de maatschappij.

Na een succesvolle pilot met zeven gemeenten tijdens de landelijke verkiezingen in 2021, waren er bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2022 in meer dan 125 gemeenten met één of meer inclusieve stembureaus. Stichting Prokkel, initiatiefnemer van deze campagne, zorgt er zo samen met zorgaanbieders en gemeenten zo voor dat ook mensen met een licht verstandelijke beperking betrokken worden bij dit democratische proces.

Meer informatie over dit project is te vinden op de website van Stichting Prokkel.

Vragen of suggesties

Wil je met ‘Stem jij ook?’ aan de slag, maar heb je nog vragen? Of heb je suggesties zodat nog meer mensen gebruik kunnen maken van ons aanbod? Schroom niet om contact op te nemen met Sedi van Loon, projectleider ‘Stem jij ook?’ (s.vanloon@prodemos.nl/06-27215957)